Лондон и неговите многобройни музеи, галерии и колекции съхраняват хиляди произведения на изкуството, които са изложени за публиката свободно или на съвсем приемлива цена. Моят уикенд в Лондон започва от St Pancras railway station, с карта Oyster за метрото, няколко спирки и едно прекачване до Temple, където съвсем наблизо се намира галерията Курто. В галерията към Института Курто, който е основен център за изучаване на историята и съхраняването на изкуството и архитектурата в Обединеното кралство, можете да се насладите в спокойна атмосфера на изящния интериор на Самърсет Хаус (Somerset House), както и на ценни картини на френски импресионисти и постимпресионисти – Сезан, Мане, Гоген, Ван Гог. Галерията притежава картини като “Барът на Фоли Бержер” на Мане, “Nevermore” на Гоген, някои от най-известните картини на Сезан, Сьора, Модилиани, Ван Гог. Персоналът е изключително любезен и вероятно ще получите покана да присъствате на лекциите, които музеят предлага, включително и лекции за незрящи.

Основателят на института Самюъл Курто (1876 – 1947) е индустриалец и известен колекционер, който през 1932 г. предоставя своята богата колекция от предимно френски импресионисти и постимпресионисти. Курто основава галерията заедно с дипломата и колекционер лорд Артър Лий Феръм и с историка на изкуството сър Робърт Уит. Състоянието на Курто идва от текстилния бизнес, но семейството му има поколения наред традиции в патронажа на изкуствата. По съвет на Роджър Фрай, Курто купува картини на френски импресионисти и постимпресионисти и наема най-добрата къща на архитекта Робърт Адам (Robert Adam) в Лондон, Home House на Портман Скуеър 20, за да ги изложи в нова и зашеметяваща комбинация. През следващите 60 години институтът се намира на Портман Скуеър 20. Oт 1989 г. насам Институтът Курто се помещава в сградата на Самърсет Хаус (Somerset House) на ул. Странд, проектирана от сър Уилям Чамберс (Sir William Chambers) през 1775-1780 г. Тя е и първият дом на Кралската академия, основана през 1768 г. Кралската академия заема залите на галерията до 1837 г., когато се премества в новата сграда на Националната галерия на площад Трафалгар. Над входа на голямата зала, в която се e провеждала годишната изложба на Кралската академия, се чете надпис на древногръцки ΟΥΔΕΙΣ ΑΜΟΥΣΟΣ ΕΙΣΙΤΩ (Нека не влиза чуждият на музите). Галерията съдържа около 530 картини и над 26 000 рисунки и отпечатъци. Институтът Курто предлага университетско и следдипломно обучение на около 400 студенти всяка година.

Как да намерите: https://courtauld.ac.uk/ https://www.google.com/maps?client=firefox-b-ab&q=courtauld+gallery+london&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0ahUKEwiSrMyeu8jaAhUMElAKHeeODIwQ_AUICygC

Работно време: 10am – 6pm
Вход: Възрастни £ 8.00 (£ 7.00 без дарение) Деца под 18 години – вход свободен

Снимки Кристина Тужарова