Традиционно Рим е един от най-посещаваните градове в света. Още от времето на Гранд тур във “Вечния град” се стичат хора от цял свят, за да видят чудесата на архитектурата, скулптурата и живописта, натрупани през вековете в този град, построен от императори, кардинали и папи. Тълпите пред Колизея, Ватиканския музей, Вила Боргезе и разбира се любимия на всички Фонтан ди Треви са забележителни сами по себе си. Ако сте решили да посетите някои от тези наистина впечатляващи обекти, е добре да се сдобиете с билет предварително, да се въоръжите с търпение и ако сте в Рим през лятото, с чадър за слънце, както и с добро количество вода.
Ако за разнообразие и почивка от “топ” забележителностите искате да прекарате няколо часа в спокойна атмосфера и все пак да видите част от великолепните съкровища на Рим, бихте моли да посетите:

Галерия Спада
Piazza Capo di Ferro
В галерията, освен знаменитата перспективна галерия на Боромини, ще намерите и картини на Аремизия Джентилески, Орацио Джентилески, Тициан, Андреа дел Сарто, Валентин де Булон.

Галерия Корсини – Национална галерия за старинно изкуство
Via della Lungara 10
Тази малка галерия разполага с някои отлични произведения на изкуството във великолепна барокова сграда. Гуидо Рени, Пусен, Мурильо са само част имената, които можете да видите там. Дворецът Корсини е строен за семейство Корсини през 1730-1740 г. Намира се в Трастевере, близо до Вила Фарнезина. През 1659-1689 г. дворецът  е бил домакин на ексцентричната Кристина, кралица на Швеция, която, след като абдикира, се премества в Рим. Под нейния патронаж това е мястото за първите срещи на Римската академия Аркадия.
През 1736 г. флорентинският кардинал Нери Мария Корсини, племенник на папа Климент XII (бивш кардинал Лоренцо Корсини), придобива вилата и земята, и поръчва сегашната сграда. По време на наполеоновата окупация на Рим дворецът е бил домакин на Жозеф Бонапарт.

Билетът за Палацо Корсини важи и за Палацо Барберини.
Докато Палацо Корсини съхранява колекция, която е историческа сама по себе си, Палацо Барберини представя хронологично основните живописни школи от тринадесети до осемнадесети век.

Палацо Барберини
Via delle Quattro Fontane, 13 
Построен е по поръчка на Матео Барберини, след избирането му за папа под името Урбан VIII. В създаването на двореца в периода 1627 – 1633 г. участват трима велики архитекти – Карло Мадерна, неговия племенник Франческо Боромини и Бернини.
В музея се съхраняват картини на Караваджо, Пиетро да Кортона, Холбайн,  Ел Греко и много други.
Не пропускайте да видите и Хеликоидното стълбище на Боромини, 1633 – 1634 г.  и стълбището на неговия съперник Бернини.

Галерия Дория Памфили
Via del Corso 305
Дворецът Дория Памфили е построен през 1435 г. Монументалната му фасада е в стил рококо. В този дворец се намира една от най-богатите колекции от живопис от 16-18 век. Събрана е предимно от Камило Памфили, племенник на папа Инокентий Х, чийто портрет, дело на Веласкес, също е част от колекцията. Има творби на Рафаело, Тициан, Джовани Белини, Пармиджанино, Тинторето, Веронезе и др. Тук са картините на Караваджо Мария Магдалена и Почивка на път за Египет, скулптурни портрети на членовете на семейство Памфили и др.
http://www.doriapamphilj.it/roma/

Караваджо, Каещата се Магдалена, 1596 – 1597, Маслени бои на платно, 122,5 x 98,5 cm, Галерия Дория Панфили, Рим

Галерия Колона
Via Della Pilotta, 17 Roma
Палацото и галерията принадлежат на семейство Колонa, еднo от най-старите благороднически семейства в Рим, които вече повече от двадесет и три поколения са част от римското общество. Макар че семейството все още заема горните нива на двореца, те отварят вратите всяка събота, за да може обществеността да разгледа великолепните картини и декорации, които те са събирали векове наред.
Влизайки в Големия салон, виждаме и причината за богатството и известността на фамилията – спечелената решителна битка при Лепанто през 1571 г., когато Колона е командир на папския флот. Този важен момент в историята е показан на стенописите по таваните.
Можете да разгледате апартамента на принцеса Изабелa, както и богатата колекция от картини, свидетелство за вечерните партита, които Изабела е организирала за тесен кръг приятели.
Палацо Колона е и декор за класическия филм Римска Ваканция, в който Грегъри Пег установява, че Одри Хепбърн е истинска принцеса.
Дворецът е отворен всяка събота
От 9:00 до 13,15 (последни влизащи)

Бронзино, Венера с Купидон и сатир, 1554, Палацо Колона, Рим