В града на Гьоте, Франкфурт, можете да видите картината на Вилхелм ТишбайнГьоте в Кампаня, рисувана през 1787 г. и да си представите пътешествията на този велик мислител, изследовател и грандтурист до Болоня, Рим, Венеция, Неапол и Сицилия. През 1876 г. Гьоте, току що навършил трийсет и седем години, “се отклонява”, както той самият разказва, от задълженията си на действителен таен съветник във Ваймар, столицата на херцогство Саксония-Ваймар-Айзенах и предприема двегодишно пътешествие, което 30 години по-късно описва в книгата си “Италианско пътуване”.
Един от портретите на Гьоте от това пътуване, наричан накратко “Тишбайн Гьоте”, се намира в Музея Städel, който е част от прослувутия Museumsufer във Франкфурт.

Ако се разходите под арката от дървета на Schaumainkai (Шаумайнкай) – крайбрежната улица по южния бряг на реката, освен красивата гледка към северния бряг и към небостъргачите на Франкфурт, ще видите и едно от най-важните музейни места в Германия.

Не случайно това струпване на музеи по брега на Майн е получило колоритното си име Museumsufer – Бряг на музеите. Тук добре организирани, строени на крайбрежната улица и удобни за посещение ви очакват поредица от музеи, включително Städel (Щедел) – подържан от една от най-старите фондации за изкуство в Германия.
От запад на изток можете да намерите: Музей Гирш (Мusеuм Giersch), Музей на скулптурите (Liebieghaus), Музей на изкуството Städel, Музей на комуникациите, Немски архитектурен музей, Немски филмов музей, Музей на световните култури, Музей на приложните изкуства и Музей на иконите.

SchaumainkaiStädel
Schaumainkai 63, 60596 Frankfurt am Main
www.staedelmuseum.de
Музеят е създаден като гражданска фондация през 1815 г. от банкера и бизнесмена Йохан Фридрих Щедел. Под един покрив колекцията му предлага практически цялостно изследване на седемстотин години европейско изкуство от началото на четиринадесети век до наши дни с фокус върху ренесанс, барок, ранно модерно изкуство и много други.

В колекцията от стари майстори ще намерите произведения на Ян ван Ейк, Йеронимус Бош, Лукас Кранах, Албрехт Дюрер, Ботичели, Рембранд ван Рейн, Вермеер.

Сред модерните автори са Клод Моне, Едуар Мане, Пабло Пикасо, Ернст Лудвиг Кирхнер, Макс Ернст, Макс Бекман, Алберто Джакомети, Наум Габо, Франсис Бейкън.

Liebieghaus – Музей на скулптурите
Schaumainkai 71, 60596 Frankfurt am Main
http://www.liebieghaus.de
Разположен във вила от 19-и век и заобиколен от една от най-красивите градини във Франкфурт, Liebieghaus притежава превъзходна колекция от 3000 скулптури от древен Египет до неокласицизъм.

От другата страна на Майн (на северния бряг) сe намират:

Museum für Moderne Kunst MMK – Музей за модерно изкуство

Domstraße 10, 60311 Frankfurt am Main, Germany
https://www.mmk.art/de/
Музеят за модерно изкуство на Франкфурт е известен с богатата си колекция, която се фокусира върху изкуство, създадено след 1960 г. Колекцията представя картини на Рой Лихтенщайн, Джоузеф Бийъс, Анди Уорхол и Герхард Рихтер, Музеят е впечатляващ и с архитектурата си. Проектиран е от виенския архитект Ханс Холеринг.

Frankfurter Kunstverein – Изложбено пространство за съвременно изкуство
D-60311 Frankfurt am Main
https://www.fkv.de/en
Frankfurter Kunstverein е интердисциплинарно изложбено пространство за съвременно изкуство и култура. Показвайки млади автори, то се превръща в място за среща и ангажираност с темите на нашето време. Това е ключова платформа за изложби на съвременно изкуство, специфични за обекта проекти, представления, разговори за художници и експертни панели. Художници, творци и ангажирана аудитория се срещат за обмен на идеи за съвременно изкуство, култура, общество и социални въпроси.

И накрая, в зависимост от това къде сте прекарали деня, на северния бряг около ММК можете да посетите пазара Bauernmarkt Konstablerwache (четвъртък и събота) където да хапнете печени картофи, братвурст и други франкфуртски специалитети.

Ако пък денят ви е минал около Schaumainkai и Музея Щедел, разходете се до Заксенхаузен (Sachsenhausen), Франкфурт, за традиционния шницел или яйца със зелен сос.

И в двата случая не пропускайте да си поръчате ябълково вино.